ANALÝZA

Výhľady z pozemku

(... alebo aj.. Čo tu vlastne stojí?)



Nie som si istá, či túto fotku môžeme pokladať za súčasť analýzy nášho pozemku, ale napriek tomu, že sme sa boli osobne na ňom pozrieť sa často stratím a neuvedomujem si, čo za budovy náš pozemok obklopujú. Preto som to dávam takto dokopy, nech nezabudnem kde aké budovy stoja, ako vplývajú na náš návrh, na čo slúžia a ako pôsobia..


Ako je náš pozemok ohraničený? A kde je vlastne sever?

(zakreslené na mape , tak aj v našej spoločnej axonometrii.. - proste si uveduj svetové strany a rozmýšľaj, čo robíš..)




Na ďalšej fotke som spísala hlavné veci, ktoré sú podstatné pre každého z nás. 

Vidíme tu existujúcu dostupnosť, kde sa nachádzajú oplotenia, ihrisko, hluk v okolí a taktiež osu (- k nej sa vyjadrím v ďalšom odstavci). Ale každopádne sú to veci, ktoré sú podstatné pre každého z nás. Samozrejme, že je ešte veľa ďalších. Ako spomínala Šárka, existuje veľa ôs, objemov, vzdialeností,.. a je veľa konceptov a nápadov, s ktorými môžeme prísť, ale myslím, že to už pridám k jednotlivým návrhom. Táto mapa a celý príspevok slúži.. všeobecne, tak pre mňa tak predpokladám, že aj pre ostatných.




Osa

Nové mesto je výsledok urbanistického plánu Karla IV. Je tu veľmi podtrhnutá dôležitosť kresťanstva a jeho symboliky.  V plánoch boli veľmi dôležité sakrálne stavby a pri výstavbe Nového mesta došlo k výstavbe deviatich (Chrám Panny Marie Snežné, farní kostel Jindřicha a Kunhuty, Chrám na Slovanech (Emauza). Tieto stavby mali symbolický význam a vytvárali dve geograficky orientované významové osy. 
Jedna z nich prechádza popri našom pozemku a ako som už spomínala, spája sakrálne stavby - kostel sv. Longína, Sv. Štepána, Kostel sv. Ignáce z Loyoly. Osa sa ďalej ťahala až na Karlovo náměstí, kde kedysi stála veža a po smrti Karla IV, Kaple božího těla, kde boli uchovávené relikvie. Ani tá už dnes neexistuje.

Neviem, či je to zámerné alebo náhoda ale kaple, ktorá sa nachádza pri našom pozemku leží taktiež na spomínanej ose, napriek tomu, že sa postavila až v prvej polovici 20. storočia.



Slnko a tieň v priebehu dňa

Zakreslila som podľa Geoportálu, ako v priebehu dňa svieti Slnko a čo to spôsobuje - ako to ovplyvňuje naše návrhy..

Zeleň v našom okolí.. 

Podľa mňa je zelene v okolí viac než sa oficiálne zverejňuje. Nie že by jej niekedy bolo veľa v mestách ale polemizovanie o tom si nechám na svoje a vaše návrhy..





Historické mapy a ich zmeny





















Komentáre

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

CCP Pavillion

1to1