INTRO k neMIESTU

 Čo je vlastne nemiesto?

Nemiesto je podľa mňa presným opakom miesta. Nemusíme si to všímať (alebo lepšie povedané vnímať) ale nemiesta sú všade okolo nás. Miesta ako škola, obchod, kaviareň či vlakové nádraží – sú to miesta, majú svoju funkciu (či aj viac funkcií), vieme na čo sú tieto miesta určené. Ich funkcia ich robí celistvými miestami, kde trávime čas. Avšak v ich blízkosti sa často nachádzajú miesta, ktorých funkcia nie je úplne zreteľná. Miesta, ktoré nie sú využívané, kde tráviš čas ale nikdy tam nie si dlhšie než musíš. Môže ísť o randomnú odpočíváreň uprostred ničoho pri dlhej ceste autom, letisková hala s cestujúcimi čakajúcimi na svoj oneskorený let alebo aj slepé rohy v meste.

Slepý roh, miesto-Nemiesto, ktoré sa nachádzajú hneď vedľa centra diania. Môže ísť o nevyužitú časť námestia, cez ktoré ľudia len prechádzajú alebo ako v našom prípade – nevyužitý roh budovy pri vstupe do metra, kde si raz za čas sadnú čakajúci.

Bez ohľadu na využitie alebo nevyužitie, zbytočnosť v krajine vyjadruje potenciál lokality ako niečoho s otvorenými možnosťami. Potenciál takýchto Nemiest podľa mňa leží niekde medzi nálezom vhodnej funkcie a medzi pocitom otvorenosti, slobody, ktoré miesto prirodzene dodáva aj v jeho dnešnej podobe Nemiesta. Ponúkajú príležitosti experimentovať s priestorom pre vytvorenie alternatívnych typov zdieľaného priestoru, ktoré nemusia byť presne určené stenami a lákajú ľudí bez ohľadu o koho ide.

Kde je domov?

Domov nie je práve otázka presne určeného miesta, ale skôr o tom, kde sa človek cíti komfortne, bezpečne, kde sa cíti vítaný. Niektoré verejné priestory, často Nemiesta predstavujú miesta izolácie, úzkosti a možného násilia. Existuje preto veľa priestorov, pre ľudí nevítanými. Rekultivovať, aktivovať takýto verejný priestor znamená získať ho v každom zmysle, získať možnosť na prechádzku, sedieť sám, stretávať sa s ostatnými, túlať sa po priestore, byť viditeľný, byť neviditeľný, byť v tom priestore kedykoľvek. Vytvorenie miesta, kde sa všetci cítia bezpečne a vítaní.

Ako aktivovať takéto Nemiesto?

Priestor je možné aktivovať ich funkciou a aktivitami, dejúcimi sa na danom mieste a okolí. V podstate sa aktivácia verejného priestoru nachádza na priesečníku kultúrnych, občianskych a priestorových úvah, pričom každú jednu časť by sme mali pri našom Nemieste zohľadniť a nájsť vhodný priesečník pre náš návrh.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ANALÝZA

CCP Pavillion

1to1