CCP Pavillion - Koncept

Týmto pavilónom chceli autori vytvoriť priestor pre aktivity a výstavy kreatívnych sektorov mesta, ktorým chýbajú kontakty, prepojenie. Pavilón, ktorý ohraničuje priestor a tak môže dodať pocit súkromia a ochrany, no zároveň zaručuje otvorenosť a prístupnosť.



Pavilón láka rôzne typy ľudí rozličného veku, triedy či skupiny a zvedavosťou, hranicami a aktivitami ich v tejto stavbe spája.

Myslím, že pre autorov bolo dôležité vytvoriť priestor, ktoré by lákalo, vítalo, schovávalo a spájalo ľudí. Bolo umiestnené na veľmi rušnej ulici čím chceli len zosilniť prirodzenú reakciu okoloidúcich. Zvedavosť ľudí núti sa k pavilónu priblížiť, hádať, čo to asi môže byť, nazerať dovnútra, skúmať,... 



Deti bežne vbehli dovnútra a hrali sa, pričom ich dom na hranie rozdeľoval s okolitým svetom len kruh - drevený okraj pavilónu. Iným pavilón pripomína otočený megafón, či vesmírny satelit. Pavilón však najviac odkazuje na chatu Mapuche ľudí, domorodcov z južnej časti Chile.

Podoba medzi Mapuche chatou a CCP Pavilónom však nie je dokonalá. Podľa mňa chceli autori vytvoriť miesto, ktoré víta každého návštevníka pavilónu. Ide o priestor, v ktorom sa odohrávajú výstavy a rôzne aktivity. Pavilón tak slúži na zhromažďovanie a spájanie ľudí.  Ale na rozdiel od originálnej chaty Mapuche, pavilón chceli čo najviac otvoriť pre verejnosť. Drevená konštrukcia pavilónu má desať vchodov a jeden obrovský otvor navrchu v strede pavilónu.






Projekt ohraničuje priestor ale zároveň otvára. Ako to docielili? 

Drevená konštrukcia pavilónu vytvára príjemne pôsobiaci priechod popri okraji konštrukcie s vonkajším okolím a zároveň vytvára otvorený, nezastrešený priestor v strede pavilónu. Takáto stavba nezapadajúca do priestoru, s desiatimi vstupmi a ľahkou priechodnosťou, ktorá priťahuje pozornosť mnohých, hovorí za seba.





CCP Pavillion je drevená stavba, bez ďalších ozdôb a nadbytočných prvkov. Takáto drevená konštrukcia ich nepotrebuje a jej čistota zvýrazňuje krásu jej jednoduchosti. Ktokoľvek túto stavbu vidí, si môže povedať, že sa stavba dá ľahko napodobniť ak nie replikovať bez pomoci zložitejších či cudzích technológií.

Naša drevená konštrukcia sa bola uložená na verejnom priestranstve, obchádzaná stovkami ľudí denne. Jej princíp bol vytvoriť domov, miesto, kde sa ľudia schádzajú a tvoria, trávia čas, stretávajú sa. Miesto, ktoré je otvorené pre každého.. 


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ANALÝZA

CCP Pavillion

1to1