Budova ČKD

Predtým ako bola postavená budova ČKD, ktorú poznáme dnes, bola v 15. storočí postavená baroková budova, známa ako Sklenárska. Stála tam až do 19. storočia kedy ju majitelia dali zdemolovať a nahradil ho Dům vlny a hedvábí. Nakoniec sa aj táto budova musela zdemolovať kvôli výstavbe metra A a jeho stanice v 70tych rokoch. Následne sa vyhlásila architektonická súťaž pre novú stavbu na tejto parcele. No kvôli nespokojnosti s výsledkami súťaže bol nakoniec oslovený týmto projektom Jan Šrámek, ktorý spolupracoval s Alenou Šrámkovou.

Jeden z požiadavkov bol, aby budova naväzovala na stanicu metra. Výsledný návrh veľmi pripomína predchádzajúcu stavbu, Dům vlny a hedvábí, od projektanta Buldra. Podobné rozloženie okien, kombinácia skla a kameňa a taktiež mohutné svetelné hodiny. Chceli uľahčiť orientáciu v meste, nemeniť danú stavbu príliš. Nová budova nemá skepy. Jej ocelový skelet vyrastá zo skeletovej konštrukcie podchodu a stanice metra pod ním. Stavba mala 2 funkcie - administratívnu a reštauračnú. Ide o prvú postmodernú budovu v Českej republike.

V tej dobe sa tedajšia vláda o budovu nestarala a tak sa po 25 rokoch kedysi nablýskaná budova zmenila v zašlú a čím ďalej, tým menej sa využívala. Po revolúcii, v roku 1992, Ministerstvo kultúry prehlásilo budovu ČKD za kultúrnu pamiatku. Budovu neskôr odkúpila firma NewYorker, ktorá chcela budovu zmodernizovať. Kedže to bola jedna z podmienok, keď budovu predávali, k rekonštrukcii prizvali samotnú Alenu Šrámkovú.

Exteriér sa nijak radikálne nezmenil. Na druhú stranu sa interiér musel prispôsobiť, aby vyhovoval potrebám obchodu. Pridali sa nové eskalátory, budova sa otvorila smerom k Václavskému náměstí, priestory pre reštauráciu boli prerobené na sklady. Zároveň aj pôvodne verejné prístupná terasa na streche sa stala súkromným priestorom pre nájomníkov domu.

         
        Pred rekonštrukciou


Po rekonštrukcii - súčasnosť
       



  

 

 Zdroje:

https://www.a489.cz/dum-ckd-na-mustku

https://prazdnedomy.cz/domy/objekty/detail/8268-kancelarsky-dum-ckd

https://pamatkovykatalog.cz/administrativni-budova-ckd-15594123

https://www.blesk.cz/galerie/regiony-praha-prazane/1129444/vehlasna-architektka-alena-sramkova-92-navrhla-prvni-postmodernisticky-dum-v-tehdejsim-ceskoslovensku?foto=2

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ANALÝZA

CCP Pavillion

1to1