Types of Spaces - Part II

Navrhovanie modifikovania danej uličky - jednej z častí originálneho pôdorysu Types of Spaces, o ktorom som písala v predchádzajúcom príspevku, dopadlo...

Naša skupina, ktorá pozostávala z Dáši, Yannisa a mňa sme sa nakoniec zhodli, že toto navrhovanie zavŕšime 3 finálnymi alternatívami, ktoré sa vám pokúsim trochu priblížiť...

Počas ďalšieho - finálneho stretnutia sme si ozrejmili, čo ako funguje, v resp. nefunguje.

Chceli sme...
    - zachovať originálny koncept
    - priviesť novú geometriu - iný geometrický útvar - trojuholník
    - vyvolať precítenie priestoru
    - zachovať striktnosť materiálu

    ... pričom sme sa zaoberali našimi hlavnými princípmi, ktoré naše návrhy sprevádzali - POSUN - GRADÁCIA - ROTÁCIA -.





Pri navrhovaní sme sa ale dostali k tomu, že rotáciou prichádzame k rôznym problémom a pri viacerých sa priestor príliš komplikoval, takže sme nakoniec od toho princípu upustili a hľadali sme inú cestu. Pri hľadaní sme sa dostali už k bodu, kde sme dumali nad tým, či to nie je dosť. Nakoniec sme sa na to ale skúsili pozrieť ešte z inej stránky. Prechodom cez jednotlivé časti objavujeme rôzne typy priestorov.. čo keby sme vyvolali dojem, že cestu v jednotlivom priestore je možné skúmať/hľadať? Takto sa k našim princípom pridala (ne-)PRÍSTUPNOSŤ. Hra s týmto princípom je najviditeľnejšia na ALTERNATÍVE °°, s ktorej základným návrhom našeho tímu som prišla.



ALTERNATÍVA °°




Pri tomto návrhu sme zachovali pôvodnú centrálnu uličku, ktorú sme ale vytvorili z jednotlivých rámov. Celá hra v tomto priestore spočíva na otvorenosti vs. stiesnenosti priestoru, ktorý sme získali dvoma spôsobmi. 

Ulička má priechodnú šírku na jednom konci 1200 mm a na druhom 600 mm, pričom sa prechodom uličkou čím ďalej zužuje. Zároveň sa priechodom menia vzdialenosti medzi jednotlivými rámami (GRADÁCIA), čo nielen podporuje hru otvorenosti ale vytvára možnosť prechádzať medzi uličkou a okolitým priestorom. Návštevník skúma náročnosť priechodu pomedzi jednotlivé medzery v rámoch. 

Po vonkajších stranách rámov uličky, kde je priechodná šírka 600 mm, sa nachádzajú schody ktoré vedú na "strechu", ktorú konečné rámy (, medzi ktorými už nie sú odstupy) vytvárajú. Je ale výstup na túto "strechu" naozaj PRÍSTUPNÝ? Je možné sa tam dostať ale vyvoláva to dojem, že je to príliš vysoko, aby tam návštevník naozaj vyšiel.

Tento priestor je pomerne vhodný využiť ako galériu, kde menia pohľady a návštevníci by tak boli nútení skúmať okolitý priestor.


ALTERNATÍVA °



Pri tomto návrhu sa POSUNULA originálna ulička. Vytvorila sa tak nová geometria, iný geometrický útvar v tomto priestore než autori zamýšľali, trojuholníky. Uhlopriečka je natočená v uhle 66°, takže síce opticky vyzerá, že ide o uhlopriečku ale nie je to tak. 

V trojuholníkoch dochádza k vrstveniu, GRADÁCII tehál, ktorými vytvárame schody, ktoré slúžia na oddych, sedenie, ... Tieto schody idú, čo najvyššie a tak nás vedú až k najvyšším bodom, ktorého si môžeme užívať celkovú otvorenosť priestoru.


ALTERNATÍVA °°°



Pri tejto alternatíve bola zachovaná typická modularita priestoru ale obrátená myšlienka originálnej časti projektu. Namiesto stiesnenia sa priestor úplne otvára. Tento návrh je typický svojou mohutnosťou. Spolu s ňou ale priestor vyvyšuje a otvára. Priestor je ľahko prístupný pričom tu dochádza spojenie/prepojenie oboch postranných priestorov, ktoré obsahujú sedacie plochy aka schody.

Nachádza sa tu teda kaskádovosť po celej ploche pričom sa priestor môže využívať ako novodobé grécke divadlo za účelom rečí, prednášok a pod.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ANALÝZA

CCP Pavillion

1to1