CCP Pavillion



CCP PAVILLION je dočasná stavba z dreva postavená ateliérom REPUBLICA PORTÁTIL. Nachádza sa na Námestí nezávislosti v meste Concepción v Chile.

Námestie, na ktorom je pavilón umiestnený je veľmi rušná časť mesta plná historických mestských objektov. Ide o verejný priestor, ktorým denne prechádzajú veľké skupiny ľudí. Pavilón umiestnený na takomto mieste musí pôsobiť na okoloidúcich, ako cudzí objekt. Je tak prirodzené, že si návštevníci začnú klásť otázky, ako napr.: Prečo to tu je? Aký je účel takejto stavby na takomto mieste? Niektorým stavba pripomína svojím tvarom otočený megafón, pre iných zase vesmírny satelit. Zaujímavá je ale myšlienka podobnosti medzi daným pavilónom a Mapuche chajdou.

Mapuche chajda je ľudová stavba domorodcov z južnej časti Chile. Podoba nie dokonalá či identická. Chata býva oválna a s iba dvoma vchodmi a s ohňom umiestnenom v strede chaty, pri čom dym unikal cez malé otvory navrchu stavby. Tento systém sa dosť odlišuje s otvoreným pavilónom s desiatimi vchodmi, ktorý je úplne vyrobený z dreva a s veľkým otvorom navrchu v centre stavby.

V pavilóne prebiehajú výstavy a aktivity spojené s produktívnymi a aktívnymi časťami mesta. Cieľom pavilónu je teda spájať a zhromažďovať ľudí v tomto pavilóne. Urobiť z tohto pavilónu most medzi ľuďmi, miestom na stretávanie. Po čase bude pavilón rozložený a premiestnený do Concepción City Creation and Coleboration Work Center (C3), aby mohol byť ďalej využívaný.

REPUBLICA PORTÁTIL je ateliér architektúry, grafického a priemyselného dizajnu. Ich záujmy sa zbiehajú okolo projektov spojených v bývaní, dočasnosťou architektúry a priestorom. Medzi jeho dielami sú stredné a veľké pavilóny vyrobené v Chile a v zahraničí, ale aj prístrešky, umelecké inštalácie a modulárne vybavenie.

Ich ďalšie projekty si môžete pozrieť napr. na https://www.archdaily.com/office/republica-portatil?ad_name=project-specs&ad_medium=single 






Situace



Trochu podrobnešia situace




Pôdorys




Rez




Pohled

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ANALÝZA

1to1