Types of Spaces - Part I

Types of Spaces je projekt, ktorý bol dočasne postavený ako súčasť festivalu CONCÉNTRICO, ktorý sa konal v Španielsku. Bol postavný ateliérmi Palna a Hanghar. Ale o čom to vlastne je?




Nachádzal sa na kraji mesta, čiže mimo centrum, mimo ruch, aby sa v kľudnom okolí dal precítiť ten dojem priestoru a jeho zmeny, čo vlastne chceli týmto projektom docieliť. Bol postavený v uličke, ktorá viedla do starej továrne na tabak. Jednoduchú a ľahko priechodnú uličku premenili v nečakaný priestor. Daný projekt ani nezastrešili a tak zostáva ako otvorený priestor.

Pôdorys tohto pavilónu sa skladal z viacerých štvorcových častí, ktoré mali identické rozmery. Tieto časti boli vyplnené priečkami, pri čom vytvárali priestory z jednoduchých geometrických tvarov. Počas prechádzania týmito jednotlivými priestormi, ukázali návštevníkom, ako veľmi dokáže jednoduchá zmena priestoru vplývať na vnímanie človeka.

Celý pavilón bol postavený z jednotného materiálu - tehly, o rozmeroch 300x300x75, čím len utvrdzovali silný pocit geometrie v celom priestore pavilónu. Po zemi boli tieto tehly rozdrtené pre silnejší zážitok.




Pri ďalšej úlohe sme si jednotlivé časti originálneho projektu Types of Spaces rozdelili medzi 5 trojčlenných skupín. A tým sa dostávame k našej časti pôdorysu, ULIČKE.

Ulička tvorila prvú štvorcovú časť pôdorysu Types of Spaces. Celkové rozmery pôdorysu boli 3,6x3,6 m. Vstup do tejto časti pavilónu spolu so šírkou uličky boli o veľkosti 600mm. Ide teda o pomerne úzky priestor, pre človeka. Návštevník prichádzajúci z otvoreného priestoru do takto úzkej uličky musí veľmi silne pociťovať zmenu priestoru a atmosféry. A presne to chceli podľa nás autori docieliť.

Pri stavaní modelu pomocou hlinených doštičiek a pauzáku sme si mohli aspoň viac uvedomiť s akým priestorom pracujeme. Na papieri veci vždy vyzerajú inak, než v skutočnosti sú. Napriek tomu, že sme zozačiatku vedeli, že nejde o veľký priestor, sme si až pri stavaní daného modelu naozaj uvedomili ako malý priestor to v skutočnosti je. 



Nasledujúcou úlohou bolo priestor modifikovať.

Na začiatok, sme museli priestor znova zanalizovať. Uvedomiť si, čo je koncept, čo chceli priestorom docieliť a zhodnúť sa na tom, čo zachovať a čo zmeniť.

Nechceli sme prísť o efekt ako daná ulička vníma na návštevníka. Je to síce jediný prvok, ktorý táto časť pôdorysu obsahuje ale má veľmi silný vplyv na vnímanie tak veľkej zmeny priestoru. Naša prvá modifikácia tak spočívala v jednoduchom natočení uličky, čím vznikli 2 rôzne veľké priestory po bokoch uličky. Po stranách uličky sme umožnili prechod do priestorov, tak aby ho návštevník hneď nespozoroval a aby tak zostala ťaživá atmosféra stiesnenej uličky. Jeden z postranných priestorov bol dosť veľký, priestornejší, pričom ten druhý bol o dosť menší a dosť stiesnený. Touto jednoduchou zmenou sme podľa nás zosilneli pôvodný koncept originálnej časti uličky z Types of Spaces.



V skupine sme sa zhodli na základných princípoch, ktoré sme chceli pri našom návrhu dosiahnuť..

POSUN

Aj naďalej sme sa nechceli vzdať posunutia uličky. Prišlo nám to ako funkčný a jednoduchý nápad už z vyššie uvedených dôvodov.

Natočením uličky sme získali novú geometriu, ktorá tam dovtedy nebola, trojuholníky, ktoré sa dali ďalej meniť, tým ako sme vypĺňali ich priestory.

GRADÁCIA

Gradáciou sme mohli dosiahnuť tak výškové rozdiely, tak aj mohutnosť celkového priestoru. Dosiahneme ňou iný pohľad na priestor, iné vnímanie priestoru.  Vďaka nej získame aj využitie priestoru alebo funkciu, a to schodmi, ktoré by podľa mňa mať aj tisíc verzií.

ROTÁCIA

Rotácia nám prišla ako prvok, ktorý by mohol pri správnom použití ozvláštniť náš hneď na prvý pohľad striktný priestor. 






S týmito hlavnými princípmi sme sa pustili do skicovania a následného modelovania. Vyšlo nám skoro 20 návrhov, pri ktorých sme skúšali možnosti, dostávali nové nápady ako pristupovať k priestoru a taktiež sme postupne nachádzali chyby. Všetky vymyslené verzie, ktoré sa neustále obmieňali, vytvoril Yannis v SketchUp-e, pričom sme mohli rýchlo nájsť rôzne neočakávané chyby nášho zmýšľania, ktoré nás pri skicovaní nenapadli.


Zopár verzií z Yannisovho modelovania v SketchUp-e


Problémy, s ktorými sme sa počas skicovania a následného modelovania stretli boli..:
- Mohutnosť tehly
- Rotácia nie je tak jednoduchá sama o sebe - ktorú z nich by sme mohli použiť? bude možné ju postaviť podľa nášej predstavy?
- V skutočnosti to nevychádza
- Nemôžeme si tehlu natočiť ako chceme a očakávať, že to bude fungovať
- Dojem sa vytráca
- Je to nakoniec priestor, ktorý sme chceli dosiahnuť?
- Nie práve ideálny uhol tehál - nepravidelné sekanie

Nakoniec sme skončili po skoro 50 návrhoch našej jednoduchej uličky s troma finálnymi, ktoré vám bližšie predstavím v ďalšom príspevku.







Úprimne ma dané úlohy moc bavili. Napriek tomu, že sa mýlim a nie vždy sa s ostatnými zhodneme, ma bavilo toto zadanie, ktorým sme sa podľa mňa zase niečo nové naučili alebo minimálne si uvedomili veci, ktoré sme dovtedy prehliadali. Precítenie priestoru a práca s ním nie je podľa mňa nikdy jednoduchá. Ani keď ide o jednoduchú uličku..

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ANALÝZA

CCP Pavillion

1to1