CCP Pavillion - Hmotové riešenie

Ako som už písala v predchádzajúcich príspevkoch o tomto pavilóne, jeho výzor podľa mňa hovorí veľa o tom, pre čo slúži.



Ide o kruhový pôdorys, v ktorého strede je voľný nezastrešený priestor, kde sa organizujú akcie, výstavy, prednášky a podobné udalosti spojené s kreatívnymi časťami mesta. Stojí tu aby spájal tieto časti a ľudí všeobecne. Má predstavovať domov, miesto, kde sa ľudia cítia komfortne, sú si bližšie a a je to stavba, ktorá je otvorená pre každého.



Pavilón bol originálne umiestnený na verejnom priestranstve, medzi historickými mestskými budovami, na pretnutí jedných z najrušnejších ulíc mesta Concepción v Chile. Konštrukcia stála teda na takom priestore, ktorým denne prechádza množstvo ľudí, musela pôsobiť ako cudzí objekt a ľudia sa tamaď zvedavo pohybovali, združovali.




Drevená stavba je vytvorená vďaka 20 menších častí, pospájaných dohromady - práve tým je vytvorený pôdorys pavilónu. Každý druhý je mierne pozmenený, aby tam vznikli vchody do pavilónu, čím teda existuje celkovo 10 vchodov do priestorov pavilónu. Tie pavilón otvárajú a vítajú kohokoľvek, kto by chcel pavilón navštíviť. Či už ide o deti hrajúce sa v ňom, zvedavcov prechádzajúcich pavilónom, umelcov hrajúcich v strede pavilónu alebo proste návštevníkmi, ktorí si chcú oddýchnuť a porozprávať sa s priateľmi.






Uprostred pavilónu sa nachádza otvorený priestor bez zastrešenia, kde sa konajú už spomínané akcie a výstavy.. Je to priestor, kde sa môže združovať viac ľudí naraz, pričom sa necítia stiesnene. Vďaka konštrukcii sa medzi týmto otvoreným priestorom a hranou medzi pavilónom a vonkajším svetom vytvára priestor, kamaď je možne prechádzať okolo a tak sa človek dostane kam len chce - obísť na druhú stranu, prejsť na iné miesto, prechádzať sa pavilónom. 







Chcem ešte pri tejto téme spomenúť podobu s chajdou Mapuche.

Chalupy domorodcov Mapuche, ktorí žili na juhu Chile, má podobný tvar ako CCP Pavilón. Je tu teda ďalšie +, ktoré odôvodňuje prečo daný pavilón vyzerá práve takto. Sú tu ale rozdiely, ktoré znázorňuje následujúca fotka.




Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

ANALÝZA

CCP Pavillion

1to1